Νέα Μουδανιά

English Deutsch

Έλληνες πρόσφυγες, από τα παράλια της Προποντίδας, το 1922 μετά το Μικρασιατικό ξεριζωμό, αναζητώντας τόπο εγκατάστασης - ορμώμενοι από το συμβολισμό μιας άγκυρας στο γεωγραφικό χάρτη - περιέπλευσαν τα δυτικά παράλια της Χαλκιδικής και αποβιβάστηκαν στην τοποθεσία "Καργί Λιμάνι" (απάνεμο λιμάνι).

9.jpg (9940 bytes)

Ένας φυσικός όρμος και μερικά κτίσματα ήταν το ερέθισμα για εγκατάσταση, κίνητρο για την ανάπτυξη της θαλασσινής ζωής και των εμπορικών δραστηριοτήτων. Οι αρμονικές εναλλαγές των ελαιόφυτων λόφων και των πεδιάδων, της θάλασσας και της στεριάς, συνθέτουν εικόνες φυσικού τοπίου με σπάνια ομορφιά. Σ'αυτό τον τόπο οι πρόσφυγες, γνήσιοι απόγονοι των Ιώνων, άξιοι και τολμηροί έμποροι, εγκαταστάθηκαν το 1923 και δημιούργησαν ένα καινούργιο, ζωτικό και παραγωγικό χώρο. Ασχολήθηκαν με την αλιεία, την γεωργία, την αμπελουργία, το εμπόριο, τη βιομηχανία, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη του τόπου να είναι ραγδαία.

10.jpg (12350 bytes)

Ακόμη και στην ανάπτυξη του τουρισμού είχαν την πρωτιά, όταν στην υπόλοιπη Χαλκιδική δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή. Σήμερα, τα Ν.Μουδανιά (Δήμος με 4.500 κατοίκους) είναι μία σύγχρονη αναβαθμισμένη κωμόπολη, με αξιοποιημένη παραλία, καθαρή θάλασσα, ανεπτυγμένη αλιεία (η ιχθυόσκαλα της, μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου, διακινεί τόννους γαύρου, εντός και εκτός Ελλάδας).

Εμπορικό λιμάνι που συνέχεια επεκτείνετε και εκσυγχρονίζεται. Ανεπτυγμένη επίσης είναι η γεωργία, η ελαφρά βιομηχανία (κατασκευή σύγχρονων γεωργικών μηχανημάτων), μονάδα επεξεργασίας, και συσκευασίας ξηρών καρπών, μονάδα επεξεργασίας, τυποποίησης και εμπορίας κρεάτων, μονάδα ελαιουργίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς (στην Ενωση Γεωργικών Συν/σμών).

2.jpg (9290 bytes)

 

Επιστροφή στην Κασσάνδρα

Επιστροφή στο Χάρτη

Eπόμενη σελίδα

© halkidiki.com 1997-99. Contact Webmaster